“Ments Despertes”, programa formatiu realitzat pels afectats per malaltia mental

El Programa Ments Despertes és un programa formatiu conduït per persones afectades per malaltia mental, i adreçat a alumnes dels centres d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i educació d’adults en general a la província de Barcelona. Aquest programa dóna valor tant als usuaris de malalties mentals, com als joves.


Font de la bona pràctica

Publicador de la bona pràctica

Descripció

Des del Grup Som Via treballem fa més de deu anys amb persones amb problemes de salut mental. Considerem que l’educació, és l’eina per excel·lència per impulsar el canvi d’actitud a nivell individual i social, i per tant, la clau d’accés cap a una societat més inclusiva i amb una major igualtat d’oportunitats entre les persones.
És des d’aquest compromís i experiència d’on neix el Programa Ments Despertes, un programa formatiu conduït per persones afectades per malaltia mental, i adreçat a alumnes dels centres d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i educació d’adults en general a la província de Barcelona.


Els estereotips originen grans prejudicis cap a les persones amb un trastorn mental, i es plasmen sovint en comportaments de discriminació cap a aquest col·lectiu. Així, les persones que tenen problemes de salut mental han de superar un doble obstacle: les dificultats i limitacions derivades de la pròpia malaltia, i les conseqüències que es deriven de la seva estigmatització. Aquestes barreres socials addicionals augmenten el risc d’aïllament i marginació d’aquestes persones, doncs els dificulten l’accés a una feina o habitatge independent, o el fet de relacionar-se amb els demés i establir relacions de parella. Això fa que aquestes malalties segueixin sent un tema tabú carregat de prejudicis, desconeixença i pors. Un dels grans problemes d’estigmatitzar a una persona amb un trastorn mental, és que a vegades, comporta que interioritzin aquestes idees i acabin pensant coses com: “sóc una persona dèbil”, “no puc treballar”, “no em puc relacionar”, “no em podré curar”, etc. Per tant, l’estigma i la discriminació condiciona el comportament de la persona amb els demés, la seva autoestima i/o percepció de si mateix, cosa que contribueix al seu aïllament social i a perpetuar l’estigma.

Ments Despertes es desenvolupa a través de quatre accions/activitats principals:
 1. Una xerrada en els centres educatius
 2. Activitats i accions complementàries que es facilitaran al professorat
 3. Una visita organitzada a un recurs de salut mental.
 4. Un cicle formatiu per a persones interessades en formar part activament del programa, com a ponents a les xerrades, i que tinguin una problemàtica derivada de la salut mental.

Font d’informació:
Grup Som Via: Ments Despertes, mira amb uns altres ulls [Internet]. Catalunya [consultat 28 agost 2018]. Disponible a: https://www.somvia.org/es/proyectos/mentes-despiertas/

 

 

Necessitats

  • Fer conèixer als joves les conseqüències dels tòxics.
  • Normalitzar les malalties mentals. Apropar la realitat de la malaltia mental als/les alumnes per tal que la puguin entendre, comprendre i respectar a qui la pateix. Difusió del programa a nivell comunitari.
  • Promoure els bons hàbits. Entre els/les alumnes dels diferents centres educatius: Promoure hàbits saludables i una reflexió sobre certes conductes de risc com el consum de drogues.
  • Participar en la comunitat. Normalització i participació comunitària de les persones amb problemes de salut mental: Formar i implicar a persones amb problemes de salut mental en una acció de servei a la comunitat, que afavoreixi la seva autoestima, motivació i integració, apoderament i normalització social.

Resultats

Satisfacció clients. S'arriba a tota la societat, tant a pacients com a població en general. Es contribueix a l'educació de la societat.

Àmbits de gestió

Generar valor per als clients

Annexos

Preu

Sense especificar



Publicada el 18 set. 2018



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors